Рецепти трьох коронних страв з гарбуза 

Зміст

Гарбуз — це не лише головний декор на Хеловін і окраса вітрин магазинів і кафе восени. Це ще й користь для організма, купа вітамінів, антиоксидантів, біологічно активних речовин, клітковини… тобто це наше здоров’я і краса.

Не всім подобається смак і аромат гарбуза в чистому вигляді. Але зараз ви дізнаєтесь три простих, але класних рецепти, що зроблять гарбуз вашою улюбленою їжею, а всі, хто не люблять гарбуз у ваші родині, змінять свою думку і почнуть їсти це з задоволенням.

1. Гарбузовий суп-пюре зі східними спеціями

Рецепт надзвичайно простий, і головний його сенс — щоб суп не мав запаху гарбуза, від слова зовсім.

Інгредієнти на каструлю 2 л:

  • гарбуз – 300 – 350 г
  • морква -1 шт
  • селера – ¼ шт
  • цибуля – 1 середня
  • картопля – 2 шт

Нарізаємо почищені овочі доволі великими кубиками і варимо 20 хв. у літрі води до готовності. Залишаємо трохи охолонути, хвилин на 15.

Далі нам треба перебити зварені овочі разом з овочевим бульйоном на гладеньке гомогенне пюре. Знадобиться погружний блендер, щоб гомогенізувати овочі прямо в каструлі, в які вони варились і не використовувати купу посуду, який потім треба буде мити, для цього процесу. Радимо використовувати професійний блендер погружний, він потужніший і надійний, і підійде навіть для великої каструлі супа. Прибиваємо все в пюре менше хвилини, до однорідної консистенції.

Знову ставимо каструлю на вогонь, додаємо трохи молока чи вершіків – за смаком, від 100 до 200 мл, і за допомогою молока регулюємо густоту крем-супа.

Обов’язково перець чорний мелений і лавровий лист 1 шт, якщо любите гостре — перець чилі свіжий дрібно посічений буде доречний, як і подрібнений зубчик часнику (якщо готуєте для дітей, то без чилі і без часнику, натомість додайте шматочок вершкового масла). І, нарешті, головні інгредієнти, що надають супу східного смаку і аромату: найкраще солити суп сванською сіллю і додати пів-чайної ложки куркуми. Якщо немає сванської солі, спробуйте відтворити цей смак набором східних спецій: хмелі-сунелі, пажитник, пряні трави. Доведіть суп-крем до кипіння, всипте дрібно посічену зелень (петрушка, кріп, якщо любите – кінза). Подавайте зі сметаною.

2. Цукати з гарбуза з апельсиновою цедрою

Почистіть цілий гарбуз від насіння і шкірки, наріжте однаковими кубиками розміром приблизно 3х3 см. Натріть цедру з 1 апельсина на терці. Влийте в широку каструлю 1 л води, 0,5 кг цукру, додайте третину чайної ложки лимонної кислоти і доведіть до кипіння. Висипте в сироп весь нарізаний гарбуз і цедру, на повільному вогні доведіть до кипіння і вимкніть. Залиште до ранку, накривати кришкою не треба.

Вранці знов доведіть гарбуз в сиропі до кипіння, обережно перемішайте, можна проваритити буквально пару хвилин і знов залишити до вечора. Третій раз доведіть до кипіння ввечері і лишіть до ранку.

Потім відкиньте на друшляк, щоб стікли залишки сиропу.

Наступний етап — сушка. Найкраще сушити гарбузові цукати в дегідраторі при температурі 50 – 55 градусів. Так максимально збережуться вітаміни. Якщо немає дегідратора, можна сушити в газовій духовці: викладіть на деко, поставте на верхню полицю, вогонь мінімальний, привідкрийте дверцята і пильнуйте, щоб не перегріти – сушіть в кілька заодів по 10 – 15 хв. В дегідраторі все буде простіше, швидше і без зайвого клопоту. Коли цукати підсохнуть до приємної в’язкості сухофруктів, вони готові. Ви не відтягнете від них дітей навіть за вуха! В тому числі тих дітей, що ненавидять гарбуз.

3. Запечений гарбуз в беконі

Тут рецепт надзвичайно простий: почистіть і наріжте гарбуз скибками.  Найкращий розмір шматочків десь довжиною по 10  см,  по ширині 2-3 см. Злегка посоліть скибочки сванською сіллю і присипте улюбленими сухими травами. Візьміть смужки бекону і обмотайте скибочки гарбуза зверху беконом. Викладіть на деко і в духовку при 180 градусах на 15 хвилин. Коли бекон зарум’яниться, страва готова! Подавайте гарячими. Це вишуканий французький смак, ідеальна закуска без жодного запаху гарбуза. Смачного!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *